Overslaan en naar de inhoud gaan
Home De zitbank
De zitbank

We dagen je uit: kies een willekeurige zitbank in Lievegem, observeer die enkele dagen en stel jezelf vragen. Waarom heeft men die bank volgens jou daar geplaatst? Hoe ziet die bank eruit? Wat kan je vertellen over de plek rondom de bank? Wat gebeurt er aan de bank?

 

Je zal merken dat je begint na te denken over de mogelijkheden die zitbanken bieden. Je ontdekt dat de manier waarop je een plek met straatmeubilair inricht ruimte geeft aan inwoners om elkaar te leren kennen en elkaar te ontmoeten. Om samen dingen te doen, om te kletsen, om te eten en te drinken, om te genieten van het landschap, om bij te leren over de natuur of het lokale erfgoed en het verleden.

 

Of een bank echt gebruikt wordt, hangt af van de functie ervan, de sfeer op de locatie, de toegankelijkheid, het nut en zoveel meer. Is het vreemd dat de banken rond een kapelletje te midden van twee drukke verkeeraders nauwelijks gebruikt wordt? Kies je in een tijd van klimaatverandering voor betonnen banken op stenen pleinen of voor schaduwplekken met comfortabele banken voor hete zomerdagen? Kan een pleintje met een zitbank ook meer worden? Een plaats waar je kan spelen, sporten, bewegen en ontspannen?

 

De publieke ruimte biedt mogelijkheden om ‘cachet’ te geven aan een gemeente en om te werken aan een aangename leefomgeving. Wanneer een centraal plein gebruikt wordt als parking om auto’s te parkeren, als markt- en festiviteitenplaats of als rustige ontmoetingsplek, dan beïnvloedt dat meteen het karakter van je dorp.

 

Als je plekken creëert waar jongeren uit de gemeente elkaar kunnen ontmoeten, waar kinderen en tieners zich veilig voelen, waar buren samen komen en tal van activiteiten organiseren, waar ouderen op een prettige, actieve manier samen de namiddag kunnen doorbrengen, dan heeft dat meteen een effect op de samenhang en de verbondenheid binnen je dorpsgemeenschap. De visie van waaruit je de publieke ruimte inricht en de keuzes die je daarbij maakt zijn niet neutraal.

 

In de manier waarop inwoners en besturen omgaan met de kwaliteiten van de omgeving en het landschap, vormt mee de identiteit van je dorp. Met 'de zitbank als dorpsgezicht’ wil Samen Lievegem een aanknopingspunt bieden om hierover met elkaar in gesprek te gaan en te onderzoeken wat Lievegem een aangename plek maakt om te leven.